Zdroj: Oficiální instagramový účet Tomáše Krupčíka

Všestranný kuchař, fanoušek Bílých Tygrů a přemožitel boreliózy. Nudu neznám, říká Krupčík

Českou republiku úspěšně reprezentuje v biatlonu. Účastník olympiády 2014 Tomáš Krupčík v rozhovoru pro ATT Sport Zone vyprávěl mimo jiné o své zálibě ve vaření, relaxu na hokejových zápasech Liberce či úspěšném boji s boreliózou. “Nudu jako profi sportovec ani přes pandemii koronaviru neznám,” těší ho.

Vím, že jste se věnoval běhu na lyžích a až poté biatlonu. Proč jste tehdy přesedlal na biatlon?

Běhu na lyžích jsem se věnoval prakticky od mala. K tomu jsem chodil do atletické třídy na druhém stupni základní školy. Zlom nastal, když jsem byl v juniorské reprezentaci, měl jsem přestoupit do repre do 23 let ale tu ten rok zrušili a já jsem neměl jak pokračovat. Na půl roku jsem se na sport vykašlal a vyrazil do Anglie. Když jsem se vrátil oslovil mě jablonecký trenér biatlonu Standa Řezáč, jestli to nechci zkusit a tam jsem začal.

Teď bohužel nikdo neví, za jak dlouho se bude konat další olympiáda. Vy už jste se ale na ni podíval. Vážíte si toho s ohledem na dnešní dobu více?

Rád za starty v Soči určitě jsem, bohužel mě to tam zastihlo v hodně špatné formě, takže po závodní stránce na to moc dobře nevzpomínám. Ale jinak to byl krásný zážitek, když české barvy vybojovaly v biatlonu tolik medailí.

Vy máte rád také lední hokej. Byl jste se tehdy v Soči podívat na nějaký zápas?

Byl jsem na jednom zápasu české reprezentace, už si sice nevybavím na kterém, ale bylo to úžasné. Stadion v Soči byl bohužel od naší vesnice docela daleko, a tak jsme se tam dostali právě jenom jednou.

Vy pocházíte z Jablonce, jste tedy fanoušek libereckých Bílých Tygrů?

Ano, fandím Bílým Tygrům. Na zápasy jsem tam chodíval docela často, buď na podzim nebo až na playoff, když už máme po sezóně. Je to super relax.

Podle příspěvků na vašich sociálních sítích to vypadá, že máte rád vaření a jídlo. Je to tak?

Je to tak. Jídlo mám moc rád a hlavně vaření. Žádný recept pro mě není překážkou. Miluji českou klasiku, italskou kuchyni a také vietnamská jídla, ale uvařím si rád cokoliv, co mě zaujme. Jinak mé příspěvky zahrnují i přírodu, tu mám taky moc rád. Trávím v ní spoustu času hlavně během tréninku. A nejradši mám domácí Jizerské hory!

A co dalšího ještě rád děláte ve volném čase?

Jezdím na kole, dále pak houbaření, občas relaxuji u netflixu nebo u playstationu. A taky rád sleduji kuchařská videa.

Současná situace okolo pandemie koronaviru nás všechny do určité míry limitovala či limituje. Jak jste na tom vy?

Co se týče tréninku, tak mi ta situace život nekomplikuje skoro vůbec. Je škoda, že si třeba nemůžu vyrazit do restaurace, do kina nebo tak. Ale je potřeba to brát zodpovědně, dodržovat nařízení a doufat, že se to podaří dostat brzy pod kontrolu. Dlouhé chvíle a nudu jako profi sportovec vlastně neznám.

Máte za sebou úspěšný souboj s boreliózou. Myslím, že hodně lidí klíšťata podceňuje. Jak na tuto vaší zkušenost nahlížíte s odstupem času?

S boreliózou jsem se vloni pral hodně dlouho, měl jsem celkem 5 týdnů antibiotika a vlastně mi to pokazilo celou sezónu, ale už je to naštěstí pryč a žádné trvalejší následky nemám. Je to veliký problém a spoustě lidí to zničí zdraví a mají pak celoživotní následky. Ale nejde s tím nijak bojovat, chce se to hlavně pořádně prohlídnout po každým návratu z přírody. Když se klíště odstraní do 24 hodin od zakousnutí, je riziko nakažení minimální. Každopádně jsem rád, že je to pryč.


Autor: LJ